Statuten van de Bewonersvereniging “De Zorgvliet”
NAAM. ZETEL EN DUUR
Artikel 1
De vereniging draagt de naam: De Zorgvliet.
Zij is gevestigd in de gemeente: Breda.
De vereniging is opgericht voor
onbepaalde tijd: 01 – 01 – 2015.
DOEL EN MIDDELEN
Artikel 2
De vereniging stelt zich ten doel:
- het behartigen van de belangen van haar leden, welke belangenbehartiging vooral betrekking heeft op de door hen bewoonde woningen en hun woonomgeving.
- Het waarborgen of doen waarborgen van de rechtspositie van haar leden.
- Het gezamenlijk met de leden bevorderen van de leefbaarheid en het welzijn van de woningen en de woonomgeving en het welzijn van de leden. Artikel 3
Deze doelstelling tracht de vereniging te realiseren door:
- het vertegenwoordigen van de leden in overlegsituaties met de woningbouwvereniging. “Laurentius” en andere instellingen/statuten op alle niveaus.
- Het nemen en/of ondersteunen van acties ter bevordering van de realisering van de wensen der leden met betrekking tot hun woning en woonomgeving.
- Het onderhouden van overleg namens de leden bij onderwerpen over het algemeen beleid en beheer, bij het groot onderhoud, de renovatie en alle overige woonvoorzieningen in hun woonomgeving.
- Het verrichten en/of doen verrichten van onderzoeken ter zake van het wonen en de woonomgeving.
- Alle overige middelen, die de doelstelling der vereniging bevorderen.
LIDMAATSCHAP
Artikel 4
- leden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen, en bewoners zijn van de woningen, gelegen in het appartement complex Zorgvlietstraat.
- Om lid te worden moet men zich schriftelijk aanmelden bij het bestuur. Artikel 5 Het lidmaatschap eindigt:
- door het overlijden van het lid, zo de partner te kennen geeft het lidmaatschap niet te willen voortzetten.
- Door verhuizing, zodat aan de vereisten voor het lidmaatschap, gesteld in artikel 4, niet meer wordt voldaan.
- Door schriftelijke opzegging door het lid. Het lidmaatschap houdt dan op met het einde van een kalenderjaar, waarin is opgezegd, mits de opzegging tenminste één maand vóór het einde van dat boekjaar is gedaan. Anders houdt het op met het einde van het volgende boekjaar; het bestuur kan dispensatie geven van de termijn van één maand.
- Door schriftelijke opzegging door het bestuur. Deze opzegging kan gedaan worden wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren. Hierover legt het bestuur verantwoording af aan de ledenvergadering.
- Royement. Deze wordt door het bestuur uitgesproken alleen wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt. Hiervan wordt verslag gedaan op de ledenvergadering.
- Wanneer het lidmaatschap in de loop van het boekjaar door het bestuur beëindigd wordt, blijft de contributie over het gehele boekjaar verschuldigd. Het bestuur kan daarvan dispensatie geven. CONTRIBUTIE Artikel 6
De leden moeten een jaarlijkse contributie betalen, die bij besluit van de algemene vergadering wordt vastgesteld.
BESTUUR
Artikel 7
- Het bestuur bestaat uit tenminste 3 en ten hoogste 5 leden. Zij worden door de algemene vergadering uit de leden van de vereniging benoemd voor drie jaren.
- Het in een tussentijdse vacature benoemd bestuurslid neemt voor de resterende tijd de plaats in van zijn voorganger. Aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.
- De algemene vergadering kan een bestuurslid ten allen tijde ontslag verlenen. Het bestuurslidmaatschap eindigt ook wanneer het lidmaatschap van de vereniging eindigt of wanneer het desbetreffende bestuurslid om ontslag verzoekt.
- Bestuursleden kunnen, indien zij naar de mening van de leden het belang van de vereniging hebben geschaad of hun taken niet naar behoren vervullen, uit hun functie worden ontheven. Een besluit daartoe zal met twee derde meerderheid van het totaal aantal geldige stemmen moeten worden genomen.
- Bij een vacature in het bestuur benoemt de eerstvolgende algemene bestuursvergadering een opvolger.
- Indien in het bestuur één of meerdere vacatures ontstaan, blijven de overblijvende bestuursleden een bevoegd college vormen, tenzij het aantal zitting hebbende bestuursleden minder bedraagt dan het aantal vacatures.
In dat laatste geval zijn de overblijvende bestuursleden verplicht binnen een termijn van één maand na het ontstaan van de laatste vacature een algemene vergadering bijeen te roepen, waarin in de ontstane vacature(s) wordt voorzien.
Artikel 8
- De voorzitter, secretaris en penningmeester worden in functie gekozen, door de leden.
- Het bestuur kan leden benoemen in overige functies.
- Bestuursbesluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.
- Van het verhandelde in bestuursvergaderingen worden notulen gehouden.
- Deze worden na ondertekening door voorzitter en secretaris naar datum gerangschikt en aan een daartoe bestemd register toegevoegd. TAAK EN BEVOEGDHEDEN BESTUUR Artikel 9
- Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.
A. Tot de taken van de voorzitter behoren:
a. Het bijeenroepen van de bestuur- en ledenvergadering en het leiden van deze vergaderingen. Hij representeert de vereniging bij officiële gelegenheden of wanneer hem daartoe wordt verzocht of opgedragen.
b. Hij vertegenwoordigt de vereniging in de plenaire vergadering van voorzitters.
B. Tot de taken van de secretaris en of penningmeester behoren:
a. Het verzorgen van de verslagen van de bestuur- en algemene ledenvergaderingen. Het jaarlijks en wel vóór 30 juni, uitbrengen van een financieel jaarverslag, onder meer inhoudende de balans en de rekening van baten en lasten over het afgelopen jaar, alsmede van een begroting van het nieuwe verenigingsjaar, het innen van de contributie en het voeren van de ledenadministratie.
- De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter tezamen met de secretaris en of penningmeester.
- Tot het navolgende is het bestuur slechts bevoegd na toestemming van de algemene ledenvergadering.
a. het sluiten van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt.
b. Het verrichten van andere rechtshandelingen, waarvan de financiële betekenis óf onbepaald is, óf waardoor de vereniging voor langer dan één jaar wordt verbonden.
- Op het ontbreken van de in lid 3 bedoelde toestemming, ten aanzien van sub b. bedoelde rechtshandelingen, kan door of tegen derden geen beroep worden gedaan.
- Het bestuur verplicht zich een adviescommissie te installeren. Deze adviescommissie zal bestaan uit minimaal 2 gekwalificeerde personen, welke zullen worden gekozen door de Algemene Ledenvergadering.
De adviescommissie heeft het mandaat om namens het bestuur gesprekken aan te gaan met derden en daaromtrent advies uit te brengen aan het bestuur, de adviezen zullen worden genotuleerd.
Het bestuur heeft het uiteindelijke beslissingsrecht.. VERENIGINGSBOEKJAAR
Artikel 10
Het vereniging-/boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.
Artikel 11
De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:
- de contributie der leden;
- schenkingen;
- alle overige inkomsten, bijdragen en baten. ALGEMENE LEDENVERGADERING
Artikel 12
- Jaarlijks wordt, uiterlijk in de maand juni, een algemene ledenvergadering gehouden.
- In deze vergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag uit, doet onder overlegging van de nodige bescheiden rekening en verantwoording over zijn gevoerd bestuur in het afgelopen boekjaar en legt de begroting voor het nieuwe boekjaar over.
- De algemene vergadering behandelt ook voorstellen, die door het bestuur zijn gedaan of die tenminste één tiende van het aantal leden veertien dagen vóór de vergadering schriftelijk bij de secretaris zijn ingeleverd. Dit geldt ook voor buitengewone algemene vergaderingen.
Artikel 13
- Verder roept het bestuur een algemene vergadering bijeen, wanneer het dit wenselijk oordeelt, of wanneer het daartoe volgens de wet of de statuten verplicht is.
- Het bestuur is tot het bijeen roepen van een algemene vergadering verplicht als tenminste één tiende van het aantal leden dit schriftelijk aan de secretaris vraagt, met vermelding van de te behandelen onderwerpen. In dit geval moet de vergadering binnen twee maanden na ontvangst van het verzoek worden gehouden. Is dit niet gebeurd, dan kunnen de verzoekers zelf een algemene vergadering bijeen roepen op dezelfde wijze als het bestuur de algemene vergadering bijeen roept of bij advertentie in een dagblad, dat in de gemeente, waarin de vereniging gevestigd is, veel gelezen wordt. Artikel 14
- De leden van de vereniging worden tot alle algemene vergaderingen tenminste drie weken van tevoren door het bestuur schriftelijk opgeroepen.
- De secretaris van het bestuur houdt notulen van het verhandelde in alle algemene vergaderingen bij. Het bepaalde in artikel 8 lid 3, is hierbij van toepassing. Tenzij het in deze statuten anders is voorgeschreven, worden alle besluiten genomen met de meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Ieder lid heeft één stem. Stemmen bij volmacht is niet toegestaan.
- Over zaken wordt mondeling gestemd; over personen wordt met ongetekende briefjes gestemd, tenzij de vergadering eenstemmig goedkeurt, dat mondeling gestemd wordt.
- Blanco stemmen en getekende briefjes zijn ongeldig.
- Wordt bij benoeming van personen bij de eerste stemming geen meerderheid verkregen, dan wordt een tweede vrije stemming gehouden. Wordt dan weer geen meerderheid verkregen, dan wordt herstemd tussen twee personen, die bij de tweede stemming de meeste stemmen verkregen.
- Bij staken van stemmen over zaken, is het voorstel verworpen. Bij het staken van stemmen over personen, beslist het lot. STATUTEN Artikel 15
De statuten van de vereniging kunnen worden gewijzigd door een besluit van de algemene vergadering, mits in de oproeping tot de vergadering is gemeld dat statutenwijziging wordt voorgesteld. Een afschrift van het voorstel, waarin de wijziging woordelijk is opgenomen, moet tenminste zeven dagen vóór de vergadering tot na afloop van de vergadering op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage hebben gelegen. Het besluit tot statutenwijziging moet worden genomen met een meerderheid van tenminste twee derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
ONTBINDING
Artikel 16
Op een besluit tot ontbinding van de vereniging is van toepassing al hetgeen in artikel 15, is bepaald.
De vereffening van het vermogen van de ontbonden vereniging geschiedt door het bestuur, tenzij bij het besluit tot ontbinding één of meer anderen tot vereffenaar zijn aangewezen.
Bij het besluit tot ontbinding beslist de algemene vergadering over de aanwending van een eventueel batig saldo van de vereniging.