De huisregels van onze Bewonersvereniging
Huisregels
Wonen in een appartementencomplex heeft veel voordelen. Mensen kiezen er vaak bewust voor. Er zijn gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen die we met elkaar delen. Van de entree, liften, trappenhal, containerruimten, parkeerplaatsen en groenvoorzieningen maken we samen gebruik. Dat betekent dat we rekening met elkaar moeten houden.
Voor een prettig leefklimaat zijn een aantal afspraken nuttig. In dit boekje zetten we de huisregels op een rij, samen met enkele onderwerpen die van pas kunnen komen. Haalt u eruit wat voor u van belang is.
Als iedereen een steentje bijdraagt, is het heerlijk wonen in de appartementen aan de Zorgvlietstraat.
- Uw woning
Wijzigingen
Wilt u wijzigingen in de bouw van de woning aanbrengen zoals bijvoorbeeld een tussenwand verwijderen, overlegt u dan eerst met Laurentius. U hebt hiervoor de toestemming van de vereniging Laurentius nodig.
Intercom
De intercom biedt optimale veiligheid. Door het indrukken en weer loslaten van de spreekknop kunt u met hem/haar spreken. U kunt de deur openen met een druk op de knop met sleutel. Bij storingen moet u rechtstreeks contact opnemen met “Laurentius” telefoon: 076 564 46 44
Centraal afzuigingssysteem
Een woning heeft een centraal afzuigingssysteem in de keuken, douche en toilet. Wijziging in de systemen is niet toegestaan. Het computergestuurd systeem is afgesteld op de nodige capaciteit.
Verwarming
Bij storingen moet u rechtstreeks contact opnemen met “Laurentius” telefoon: 076 564 46 44
Berging
In uw berging in het souterrain of op de galerij is elektrische stroom. Die is geschikt voor normaal gebruik. Het is NIET toegestaan om de elektriciteit te gebruiken voor onder andere koelkasten, wasdrogers, diepvriezers.
Balkon
Het is niet toegestaan om iets aan de balustrade van uw balkon te hangen. Het boren in de bruine planken is NIET toegestaan, het zijn namelijk kunststofplanken. Zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder is het plaatsen van een schotelantenne niet toegestaan.
- Servicekosten
De servicekosten omvatten diverse componenten die niet voor iedere huurder hetzelfde zijn. U betaalt boven op uw huur een geschat bedrag voor de servicekosten. Jaarlijks ontvangt u in april de afrekening van de servicekosten van het afgelopen kalenderjaar. Teveel betaalde kosten ontvangt u terug.
Onder de servicekosten vallen de volgende componenten:
Administratiekosten,
Premie collectieve glasverzekering,
Onderhoud groenvoorziening,
Schoonmaken algemene ruimten,
Elektroverbruik algemeen ruimtes,
Waterverbruik individueel en algemeen,
Voorschot verwarming.
- Algemene ruimten
Entree
De postbussen bevinden zich in de hal, evenals de publicator. Het bestuur plaatst daar regelmatig mededelingen in en informatie van derden die ook voor u van belang kunnen zijn. Hebt u zelf mededelingen voor de bewoners, neemt u dan contact op met een van de bestuursleden. Beschadigingen door u veroorzaakt gelieve deze te melden bij Laurentius en uw eigen WA-verzekering.
Trappenhuis
De doorgangen van het trappenhuis moeten worden vrijgehouden. De deuren naar de galerijen dienen gesloten te blijven, ook als het warm is in de zomer. Dit om bij brand een ramp te voorkomen. (De tocht werkt als een trechter en zuigt de vlammen aan.) De algemene verlichting is continu ingeschakeld.
Lift
De liften zijn voorzien van een ingebouwd storingsmeldsysteem. Als u onverhoeds vast komt te zitten in de lift, volgt u dan de instructies op. De lift kan niet vallen. De luchtventilatie blijft altijd in werking. Bij melding van een storing is binnen een uur een monteur aanwezig.
Galerij
De doorgang van de galerij moet vrijgehouden worden (80 cm vanaf de reling) voor hulpverleners van ambulance en brandweer. Bloembakken en/of grote deurmatten zijn NIET toegestaan.
Fietsenstalling
Bewoners die hun berging op de galerij hebben, kunnen hun fiets in het souterrain stallen. Zij hebben daarvoor een aparte sleutel. Fietsen plaatsen of vervoeren in de entreehal, trappenhuis en lift is niet toegestaan.
Beveiligde scootmobiel en elektrische fietsenstalling
Er is een deur in de hal naar de beveiligde ruimte voor het stallen en opladen van scootmobielen. Ook fietsen met elektrische ondersteuning kunnen daar opgeladen worden. De aanvraag voor de sleutel loopt via Laurentius, evenals de vaststelling van een geringe vergoeding ongeveer 5 euro.
Parkeerplaats algemeen en invaliden
Zet uw auto in de daarvoor bestemde vakken. Voor invaliden met een invalidenparkeerkaart zijn speciale parkeervakken. Vaste plaatsen worden door Laurentius in overleg met de gemeente toegewezen.
Parkeerplaatsen hulpdiensten
De ruimten voor de toegangsdeuren aan de galerijzijde zijn bestemd voor de ambulance en hulpdiensten. U wordt dringend verzocht daar uw auto niet te plaatsen. Fietsen gelieve te plaatsen in de fietsrekken.
- Milieu
Veiligheid
Voor uw veiligheid is het aan te bevelen om geen ongewenste bezoekers binnen te laten. In verband met inbraken verzoeken wij u vriendelijk om de toegangsdeuren NOOIT via het videosysteem te openen wanneer u de persoon niet herkent.
Huisdieren
Huisdieren horen bij mensen, maar niet alle bewoners zijn daar even enthousiast over. Laat uw hond zijn behoefte doen op de door de gemeente aangegeven terreinen. Ruimt u zelf “ongelukjes” op. Gelieve uw hond in en rond het appartement aan de lijn te houden.
Geluid
Geluid klinkt ver door in betonbouw. Probeer overlast te beperken en gebruik in uw woning geluidwerend materiaal. Klussen tussen 20:00 en 08:00 uur is NIET toegestaan.
- Afval Glas
Verzamelpunten voor glas vindt u op verschillende plaatsen in de wijk, in de buurt van winkels. U kunt uw afvalglas gesorteerd op kleur daar deponeren. Dus niet in de container ruimte zetten!
Overig afval
Groente- en tuinafval (uit bloembakken) en etensresten kunnen in de groene GFT-bakken. In de container ruimte staan containers voor papier, plastic en overig afval. Voor groot afval kunt u een afspraak maken met de gemeentelijke milieudienst, telefoon 14076. Zelf grof vuil aanleveren kan bij het milieustation, Spinveld 9. Legitimatie is vereist. Als u niet zelf in de gelegenheid bent de inhoud naar het milieustation te brengen, kunt u het op laten halen door de milieudienst. Grof vuil wordt na telefonische melding door de gemeentelijke milieudienst opgehaald. In de containerruimte hangt een bezem, veger en blik. Gebruik ze om ongelukjes op te ruimen, maar hang ze wel terug.
Etensresten
Gooit u geen etensresten van de balkons naar beneden. U voorkomt hiermee overlast en ongedierte. Voor kleine vogels is het voeren met kruimels en zaden tijdens vorstperiode aan te bevelen, op de balkons. Geen duiven- en kraaiennesten op het balkon toelaten.
Zwerfvuil
Voorkom zwerfvuil door afval zoveel mogelijk te bundelen of te verpakken.